torsdag 31. august 2017

Årets første tur!

Årets første skoletur gjekk fra Kaupanger til Holm, et lite avsidesliggende nes i Sognefjorden som vi nådde ved hjelp av enten kano og kajakk. Målet for turen var å lære ulik padleteknikker og vanntilvenning i kano og kajakk, lage mat på bål og sove ute uten telt.

Bilde fra leiren vår ved Holm, med ferge fra Kaupanger i bakgrunnen. (Foto: Oscar Lindstrøm)
Vi startet kajakkundervisningen på land, med å gå gjennom hvordan man kommer seg nedi kajakken, ut viss kajakken velter, kameratsjekk og sittestilling for å få best mulig balanse og kontroll. Undervisningen startet i Amla. Når man sitter i kajakken skal man ha tre kontraktpunkt, i sete, fotvilerene og lårene/knærne opp mot innsiden av cockpiten (Ekholm, 2013), gjennomgang av dette på land i tillegg til å padle på grunt, rolig vann og i kort avstand til land gjorde at alle i klassen fikk en god progresjonen i starten av kurset. Det å føle seg trygg på vannet og teknikk går hånd i hånd. For meg var det å lære et støttetak utrolig viktig for å føle seg trygg på vannet og videre kunne utvikle andre ferdigheter og teknikker. Under ser du hvordan man enkelt utfører et støttetak og forhindrer en velt. Film: Kayakteknikk (PaddleTV, 2011).



Det å beregne hvor mye tid man bruker på tur kan være viktig i forhold til hvem man har med, hvor mye mat man tar med og pauser i tillegg med tanke på hvilke terreng og miljø man forflytter seg i og med eller uten oppakning. På dag tre padlet vi fra Holm til Tingastad ca. 5 km luftlinje og deretter opp 400 høydemeter hvor vi skulle ha en samling, før vi tilslutt gjekk ned for å trente på kameratredning og padlet tilbake.
Det var tilnærmet perfekte padleforhold, lite vind, bølger og strøm og vi hadde erfart at vi forflyttet oss som gruppe på ca. 4 km i timen med både Kajakk og Kano noe som stemte ganske greit og vi kunne estimere hvor lang tid vi brukte på padle delen. På gåturen regnet vi 20 minutter per 100 høydemeter opp, siden det var meget bratt terreng og en stor gruppe, itillegg til pauser underveis. DNT's turekspert Nils Bloch-Hoell anbefaler at man selv prøver seg frem og finner sin egen hastighet, i ulike terreng og  (Maske, 2013).


Snakkes på fjellet!!





Ekholm, S (2013) Kajakhandboken, Stockholm: Calazo Forlag AB.

Maske, J. (2013) Hvor lang tid tar turen din, egentlig? Hentet fra: https://artikkel.ut.no/artikkel/1.11202734/

PaddleTV, (2011) Kayak Ttechnique - Bracing (videoklipp) Hentet (28.08.2017) fra: https://www.youtube.com/watch?v=nef9VkXX_XY