tirsdag 22. mai 2018

Egenferd - Rondane Runden

Egenferden gjekk sammen med Oda og Kjetil til Dovre og en fin runde i Rondane Nationalpark.
Her skal vi se på fothygiene og pakking av pulk.

Fotpleie og hygiene
I Villmarksboka til Lars Monsen vier han syv sider til fotpleie, om hvordan man behandler ulike typer problemer knyttet til føttene og hvordan man forebygger under tur. Han påpeker at føttene er den delen av kroppen som får størst medfart og kan være vanskelig og kan være til veldig stor plage. Han sier det er viktig å skylde sokker og føtter ofte (sommerstid), ha tørre sokker til å soveposebruk, gi huden luft og klippe negler. Han sier også at et blodig og smertefult gnagsår kan ødelegge hele opplevelsen av å være på tur (Monsen, 2005). Som vegleder i frilsliv er det derfor viktig å forebygge gnagsår hos seg selv og de andre i gruppen.
Fra skisko til luft og deretter et luftigere miljø i fotposen (eget foto).

På en tilsvarende tur tidligere slet en i teltlaget med fotplager, men klarte å forhindre alvorlige gnagsår (eget foto).
For å forebygge gnagsår sier Monsen det er viktig å holde føttene rene, velge riktige sokker og skotøy, beskytte utsatte punkter før man starter marsjen og stoppe umidelbart viss man skjenner at et gnagsår kan oppstår. Problemet med skittene sokker er at de inneholder skitt og svette som er med på å gnage på huden (Monsen 2005).

Jeg leder ann halveis inn i  Langlupdalen. Kjetil jobber med hudkreften bakerst i feltet (eget foto).
Pakking av pulk
Jeg skal ikke ligge skjul på at pulken ikke var min beste venn på Hemsedalsturen, grunnet totalt fravær av strukturert vektfordeling. Mitt personlige mål for denne turen var å ha struktur og organisert pulk til enhver tid gjennom hele turen.
Turbloggeren Bjørn Tore Moen har et blogginlegg om pakking av pulk og utstyret han har med seg på vinterturer (Moen 2017). Jeg benyttet meg av mye av det samme oppsettet som Moen bruker samtidig som jeg har prøvd å være enda mer nøye på å få et enda lavere tyngdepunkt.

Moen sitt oppsett, med en pose som blir liggende ute og en som han tar med inn i teltet (Moen, 2017)
Gamme (2011) sier også det er viktig å pakke i vanntette, lette og robuste pakkposer for å holde system og sørge for at mat og klær holder seg tørt. Samt fritt for bensin. Gamme mener man bør pakke de tyngste så langt nede som mulig og og helt bakers, for at pulken skal lettere komme over skavler og løssnø.
Obligatorisk selfie i snøstormen. Oda i sitt rette element (eget foto).

Kilder: 

Gamme, A. (2011). Ekspedisjonsboka : en guide til høye fjell og lange skiturer. Oslo: Larsforl.
Moen, B. T. (2017, 12. februar). Pakking av pulk på vinterturer. Hentet (03.04.2018) fra: http://www.bjorntoremoen.no/2017/02/12/pakking-av-pulk-for-vintertur/
Monsen, L. (2005). Villmarksboka : utstyr, feltkunnskap og overlevelsesteknikk (2. oppl. [i.e. 2. utg.]. utg.). Oslo: Lars Monsen boksenteret outdoors.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar