tirsdag 22. mai 2018

Langtur og Selfie

I uke 6 gjekk vi fra Breiestølen til Hemsedal. Ca. 70 km på 5 dager i så godt vær det er mulig å få over Hemsedalfjellet på den tiden av året. I dette blogginnlegget skal vi se på teltrutiner og sikker bruk av brenner. På denne turen var vi tre personer i et friremanstelt, noe som viste seg å være perfekt med tanke på korfort og arbeidsfordeling.


Etter et par dager med mobilen på flymodus, snek jeg den opp for å surfe på nettet. Jeg ble fort skuffet av mangel på dekning men gleden av å ta en selfie i den Norske fjellheimen var overveldene (eget foto).


Rutiner

Morgen:
Gamme (2011) har et godt eksempel på hvordan er tidskjema om morgenen kan se ut, han er også inne på ulike hvordan mennesker har ulike rutiner og behov om morgenen. "Enkelte er vant med et høyt tempo fra første minutt, mens andre mp ha et ekstra kvartet til morgenkaffen ellertil personlig hygiene. Mens noen bokstavlig talk spretter ut av soveposensammen med klokkealarmen" (Gamme, 2011 s. 180). Innad i teltgruppen var vi ganske ulike og kan sees på som et godt eksempel på Gammes forklaring.
Ikke alle er like glad i havregryn til frokost (Eget foto).


Gamme (2011) sitt eksempel på tidskjema morgen:
06.00: Vekking for kjøkkenvakt. Skrape is av teltduken, fyre opp brenner og satre snøsmelting.
06.30: Andre vekkes. Vannflasker sendes fram, tapes, frokost forberedes.
07.00: Frokost.
07.20: Påkledning og pakking.
07.30: Pakking av utstyr, ut av telt, toalettbesøk.
07.45: Vær klar. Hjelp andre.
07.58: Ski på, dunjakke av.
08.00: Avmarsj.

Klar før avmarsj (eget foto)
Vi hadde som regel senere avmarsjer på vår tur, men rutinene våre lignet mye på Gamme sine. Som sagt opplevde vi relativt behaglige temperaturer. Dette gjore at vi ikke opplevde store forsinkelser i tidskjemaet vårt og hadde stort sett meget behaglige morninger. Gamme (2011) påpeker at tempreatur har mulighet til å radikalt påvirke tidskjemaet.


Fra venstre: Alex, Eirik, Bård og Brynjar i en ufravikelig symbiose med naturen (eget foto).



God stemning av å se en reinsdyrflokk på nært hold, Det er bak i bilde et sted (Eget foto).





Sikker bruk av bensinbrenner
På langturer er sikkerhet og helse førsteprioritet. Matlaging og snøsmelting må foregå inne i teltet, selv om det er fare for giftige avgasser. Ifølge Gamme (2011) anbefaler produsenter av brenneren til å ikke brukes inne i teltet selv om det er høyst nødvendig på ekspedisjoner.

Ryddig og sikker brenner men mangler treplate. (eget foto).

Luft godt, ha nødplan, vær oppmerksom, forvarm godt, ta med reservelder, beskytt mot kulden, skjerm flammene, kjenn din brenner, ta med reprasjonssett, bruk primusplate og etterfyll før du blir tom. Dette er punktene man bør tenke på når man bruker brenneren inne i teltet. For å unngå skadelige gasser, at teltet tar fyr, primusen ikke blir ødelagt eller ikke fungerer som den skal (Gamme 2011).

"Lightweight tents are made typically of synthetic fabrics – all very or extremely flammable. Thus, you have to make sure that the stove stands stable (e.g. on a wooden board) and nothing flammable like the flysheet, your down jacket, sleeping bag, etc. is close by.
In the end, I think it`s of great importance that you develop a relationship with your burner/stove and that means that you have a serious plan for maintenance and do a lot of practice in your home backyard before going out!" (Primus, 2017)
Gamme sine punkter og primus sin instrukser for sikker bruk av brenner omhandler å helgardere seg for potensielle ulykker eller skader. Brenneren er muligens det viktigste man har med på tur, uten en fungerende brenner vil man ikke ha mulighet til å smelte snø og kan med det få fatale konsekvenser. På denne turen var vi en meget stor gruppe med ulike typer brennere og kompetanse. Konsekvensen ved at en brenner ikke fungerer eller personen i gruppen ikke kan bruke den går bare utover komforten og læringsutbytte til den aktuelle gruppen. 



Kilder:

Gamme. A, (2011). Ekspedisjonshåndboka. En guide til høye fjell og lange skiturer. Oslo: Larsforlaget.
Primus (2017) Winter cooking. Hentet 04.03.2018 fra: http://www.primus.eu/knowhow/winter-cooking

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar