Jeg har valgt å skrive litt om forstskader og om hva man bør ha med i førstehjelpssettet sitt på tur.
![]() |
Mitt førstehjelpssett (eget foto) |
Spesefikk hva et komplett førstehjelpssett skal inneholde er umulig å konkret si noe om. Men avhenger av andre faktorer som sykdommer i det landet man skal til, turens karakter, lengde, tilgang til lege/behandling og egen førstehjelps kompetanse. Man bør også skille mellom personlig og felles førstehjelpsutstyr på større turer (Gamme, 2011).
Ifølge Gamme (2011) bør man også alltid variere førstehjelpsutstyret avhenig av hvordan tur man skal på. Han påpeker også at man bør legge til og ta vekk ting etter hvilke type tur man er på. På den måten hvet man alltid hva man har og ikke har i settet.
På bilde over ser man mitt personlige førstehjelpssett, som en gang i tiden ble kjøpt på en bruktbutikk i Canada. Alt er byttet ut litt etter litt og det er bare saks og pinsett som fremdeles er igjen av det gamle settet. Alt er pakket i en drybag (se bort ifra Sam Splinten). Ting som tape, hansker, Field Guide, trekant tørkler, enkeltmannspakke og diverse plaster og strips er alltid med. Skal man ha et mindre sett før man velge ting med store bruksområder.
Frostskader
Natt to våknet jeg og frøys utrolig på nesen, men klarte få varmen tilbake i den med en ekstra buff.
Ifølge Gamme (2011) er ansikt, fingre og føtter mest utsatt for frostskader og viss man har hatt frostskader tidligere er det lettere å få igjen. Han sier man kan beskytte huden med feit krem uten vanninhold og at man bør unngå barbering før man skal ut i kulden. For å holde varmen kan man kle yterlig på seg eller holde seg i aktivitet.
Har man hud med hvite flekker bør man bruke hud mot hud teknikken til flekkene er borte. Overfladiske frostskader kan man kjenne igjen ved at huden under kan bevege seg iforrhold til vevet under. Man må ikke gni skadestedet. Dype frostskader må behandles av kyndig medisinsk personell. Man kan bare forhindre skaden blir større en den allerede er (Gamme, 2011)
Kilder:
Gamme. A, (2011). Ekspedisjonshåndboka. En guide til høye fjell og lange skiturer. Oslo: Larsforlaget.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar